A legjobb késélezők

Késélező

A késeknek van egy olyan tulajdonságuk, hogy egy idő után tompul az élük. Sajnos a legjobb kések (és a többi háztartási vágóeszköz) is így járnak egy idő után, ezért fontos a helyes karbantartásuk. Ez egy természetes folyamat, hiszen használatban van a penge, ezáltal veszít az élességéből. Ezért aztán egy igazán jó késélező nem hiányozhat egyetlen konyhából sem, hiszen a tompa kés gyakorlatilag használhatatlan, és megnehezíti a szeletelést, és sajnos balesetveszélyes is lehet.

Szerencsére késélezőből elég nagy a választék. Létezik fém, kerámia, gyémántporral bevont, illetve mechanikus, valamint elektromos változat is. Vannak, amiknek a használata igényel némi gyakorlatot, és vannak, amiket bárki könnyedén használhat.

Csiszolókő

A csiszolókő az egyik legrégebbi élezőeszköz. Bár használata nem könnyű, viszont ez az eszköz még a tompa késből is képes éleset varázsolni. Léteznek mű- és természetes kövek is. A megfelelő kő segítségével és némi gyakorlattal kiváló eredményt lehet elérni. A csiszolókövek hosszú életűek, és kedvező áron kaphatók.

Acél

Az acél élezők használatát is tanulni kell. Könnyebb megtanulni használni, mint a követ, és ezek leginkább vékonyabb pengéjű késekhez használhatók jól, mint például a csontozó- vagy a filézőkés. Rendszeres használatra ajánlott, viszont nagyon tompa pengék élezésére nem alkalmas.

Gyémántporos

Kétoldalú élező, két oldalán különböző méretű gyémántszemcsékkel (600#-as szemcseméretűvel finom fenést alkalmazhatsz, ezzel kiküszöbölheted a késen a csorbákat, míg a durvább felületű 400#-as szemcsékkel a tompább éleken segíthetsz, ezzel félévente ismételd meg az élezést. Nem csak késekhez, hanem kerti eszközök élezésére is használhatod. Finomabb csiszolást biztosít, mint a csiszolókő, és használata nem igényel gyakorlatot.

Mechanikus

A mechanikus késélező az egyik leginkább elterjedt változat. Ez az a típus, amit bárki tud használni, nem szükséges tanulni vele az élezést. A megfelelő változatokkal remek eredmények érhetők el, használata gyors és könnyű. A mechanikus élezők általában köszörűkoronggal működnek, amik készülhetnek például kerámiából vagy acélból.

Elektromos

Az élezők legmodernebb és egyben legkényelmesebb változata az elektromos élesítő. Hasonló elven működik, mint a mechanikus, csak áram hajtja. A felsoroltak közül ez jár a legmagasabb árral és a legnagyobb helyigénnyel, viszont elvégzi helyetted a munkát.

Ha szeretnél még sok praktikus és vagy ötletes cuccot beszerezni otthonra akkor mindenképpen nézd meg az Otthoni Cuccok webshop kínálatát!